Fara Punctuatie

Proiectul de Weekend – saptamana 3

Posted in Proiectul de Weekend by cridas on 04/06/2009

Aceasta este o casa construita in Tara Galilor de insusi proprietarul Simon Dale si socrul acestuia, impreuna cu trecatori si prieteni aflati in vizita. Procesul de constructie s-a finalizat dupa 3 luni, in care s-au lucrat intre 1000 si 1500 de ore si s-a investit suma de 3000 de lire sterline, costul pe metru patrat fiind de 60 de lire.

Casa a fost construita cu respect fata de mediul inconjurator fapt ce ofera proprietarilor posibilitatea de a trai in stransa relatie cu natura. Folosirea materialelor naturale a fost mult mai avantajoasa atat din punctul de vedere al costurilor cat si din cel al impactului asupra mediului.

Casa este semiingropata pentru a avea un impact vizual minim si pentru a obtine un loc protejat iar piatra si pamantul rezultat in urma excavarii au fost utilizate pentru peretii de rezistenta si pentru fundatii.

Constructia asemanatoare cu cele ale Hobbitilor din celebra carte a lui J. R. R. Tolkien au la baza un schelet de lemn de stejar, materia prima provenind din padurea din apropiere. Este extrem de important faptul ca nu s-au folosit decat acei copaci ce necesitau a fi taiati pentru intretinerea padurii.
Izolarea s-a facut cu paie atat in cazul pardoselii cat si in cel al peretilor si acoperisului.

In ceea ce priveste sistemul de incalzire si racire acesta este unul cat se poate de natural. Incalzirea se face pe baza de lemne, fara a avea un impact negativ asupra mediului inconjurator, deoarece padurea din apropiere produce suficiente deseuri pentru a asigura cantitatea de lemn necesara.
Sistemul de racire este la randul sau unul natural, constand in aerul rece ce urca din subsol prin fundatii.

Luminatorul din acoperis permite patrunderea unei cantitati semnificative de lumina naturala iar pentru iluminarea artificiala au fost folosite panouri solare. Apa provine de la un parau aflat in apropiere, iar iazul din curte este alimentat de un sistem de colectare a apei de ploaie de pe acoperis.

Procesul de constructie, dupa marturisirile proprietarului-„constructor” a fost unul cat se poate de simplu, uneltele de baza folosite fiind o drujba, un ciocan si o dalta. Este de asemenea important de remarcat faptul ca Simon Dale nu este de profesie constructor sau tamplar, afirmand ca un astfel de sistem de constructie este accesibil oricui. Nu trebuie decat sa ai incredere in tine, sa fii perseverent, sa ai cel putin un coleg de munca in situatiile ce presupun mai multe maini si sa fii apt din punct de vedere fizic.

Aceasta cladire este un exemplu de arhitectura ecologica propunandu-si evitarea impactului negativ asupra mediului inconjurator. O astfel de arhitectura permite un trai in armonie cu lumea naturala si cu noi insine. Mai mult decat atat, costurile extrem de reduse si simplitatea procesului de constructie transforma conceptul intr-unul cat se poate de accesibil.

Sursa: Simon Dale

Anunțuri

Proiectul de Weekend – saptamana 2

Posted in Proiectul de Weekend by cridas on 31/05/2009

Aceia care poseda o casa de vacanta devin uneori atasati emotional de aceasta. Dar pentru Paul si Jeannine Weeks, care detin aceasta casa de pe Tennessee Lake din 1950, casa pe care si-au dorit sa o renoveze a fost conceputa de tatal lui Paul, arhitectul Felder Weeks.. Asa ca, dorind sa o renoveze si sa o transforme pentru a locui permanent in ea, Paul si sotia sa nu au dorit sa o modifice radical ci au vrut sa aduca un omagiu muncii tatalui, dandu-i casei un nou suflu.

Sursa: http://www.mhminc.com/

McCarty Holsaple McCarty, Inc.

s21s22s23s24s25

s26

Sursa: http://www.mhminc.com/

McCarty Holsaple McCarty, Inc.

Proiectul de Weekend – saptamana 1

Posted in Arhitectura, Proiectul de Weekend by cridas on 08/05/2009

Petter Dass Museum (Alstahaug, Norway) –Snøhetta 

 

Categorie: Muzeu 

Anul finalizarii: 2007

Suprafata: 1350 mp

Acest proiect al firmei de arhitectura norvegiana Snøhetta a constat in realizarea unui muzeu cu spatii de expunere si zone de servicii conexe precum si amenajarea terenului, cu integrarea constructiei intr-un sit de importanta istorica (prezenta alaturata a unei biserici din sec. 18). Arhitectii au ales o varianta indrazneata de a ataca situl prin crearea unei taieturi in roca si modelarea cladirii dupa sectiunea unduitoare a terenului. Volumul construit inlocuieste volumul decupat, creind o relatie discreta dar indrazneata cu peisajul. Cladirea este ca o cutie opaca pe intreaga lungime, flancata de zidurile de piatra de pe laterale, avand in schimb capetele transparente si deschise, accentuand relatia stransa cu terenul. La interior, spatiul este fluent si deschis, destul de minimalist in detalii. 

Sursa:http://www.snoarc.no