Fara Punctuatie

Caserolele din PVC pot cauza cancer

Posted in Sanatate by cridas on 23/01/2011

De câte ori cumpăraţi caserole de plastic trebuie să fiţi atenţi la tipul de plastic folosit la fabricarea lor. Sfatul specialiştilor este să verificaţi codul de reciclare de pe ambalaj. Şi dacă observaţi cifra 3 sau 7 atunci acea caserolă ar trebui să ajungă în garaj sau în debara, în niciun caz în frigider. Dacă nu este trecut niciun cod de reciclare pe produs, cel mai bine ar fi să contactaţi furnizorul sau producătorul.

Numărul 3 reprezintă policlorura de vinil, mai mult cunoscută sub numele de PVC, unul dintre cele mai toxice tipuri de plastic pentru că are în compoziţie DEHA, un produs chimic folosit pentru a face plasticul mai flexibil, dar care este nociv, potrivit specialiştilor citaţi de Yahoo News. Aceştia avertizează că expunerea îndelungată la DEHA poate cauza scăderi în greutate şi poate afecta ficatul şi chiar cauza cancer. Mai mult, atât producerea, cât şi incinerarea PVC-ului eliberează dioxine carcinogenice în mediu şi în lanţul alimentar. Chiar dacă PVC-ul nu este cel mai des folosit tip de plastic pentru caserole, există suficiente astfel de produse pe piaţă pentru a pune în pericol sănătatea consumatorilor.

Cât priveşte numărul 7, acesta include mai multe tipuri de plastic, dar mai ales policarbonaţi, care conţin Bisfenol A. Studiile au arătat că Bisfenolul A are efecte nocive asupra sănătăţii reproductive. Dar, din cauza marilor firme care activează în industria producerii de plastic, acest subiect a stârnit controverse. Chiar dacă există peste 100 de cercetări care arată cât de nociv este Bisfenolul A, marile companii din industrie susţin că rezultatele acestora nu sunt adevărate.

Sfaturile specialiştilor
– Citiţi cu atenţie eticheta pe care veţi găsi cifre de la 1 la 7, cele mai nocive fiind 3 şi 7
– Alegeţi acele tipuri de caserole care nu au inscripţionate pe etichetă cifrele 3 şi 7
– Înlocuiţi toate caserolele de plastic foarte vechi, zgâriate şi care nu mai au culoarea iniţială
– Evitaţi să păstraţi mâncarea fierbinte sau uleioasă în caserole de plastic pentru a evita transferul de chimicale din plastic în mâncare
– Niciodată nu încălziţi mâncarea la microunde în caserole de plastic. Chiar dacă acestea nu se topesc, încălzirea lor facilitează transferul de chimicale din plastic în mâncare
– Nu folosiţi ambalaje de plastic pentru sandvişuri

Sursa: evz.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: